I denne artikkelen skal vi ta for oss hva som kjennetegner vondt i akilles, men kanskje viktigst hva som er grunnleggende for å ikke ha vondt i akilles!
– 10. kjennetegn på vondt i akilles
- Lokal smerte i akilles
- Morgenstiv- vondt opp og ned trappa
- Smerter ved belastning
- Du har gjerne øket på belastning i det siste eller gjort mye av noe du ikke er vant med
- Blir noe bedre når du blir varm, men så kommer smertene tilbake
- Vondt i akilles spesielt ved hurtig belastning som løping, hopp og lignende
- Roligere aktivitetsformer som rolig gange eller sykkel går klart bedre
- Kupert terreng og motbakker er vondere i akilles enn flatere terreng
- Du peker midt i akilles eller ned mot festet for akilles
- Akilles kan være og er ofte tykkere
Løsningen på vondt i akilles:
Mange har gjerne forsøkt passive tiltak som
- massasje
- nåler
- tøyninger
- injeksjoner
- ibux
- hvile
- laser
- trykkbølge
Disse og flere har potensiale til, og kan roe ned plagene noen dager, men som regel så er det slik at så fort du skal belaste senen så er plagene der igjen. Med andre ord er ikke disse behandlingene noen god løsning din vonde akilles. Jeg kaller disse tiltakene for krydderet. Altså de kommer et stykke ned på prioriteringslisten for hvilket fokus vi skal ha for å hjelpe deg. Språket senen forstår er belastning. Senen er designet for å tåle kraft, trykk og hastighet.

Les mer her om Ibux og hvile er løsningen på dine senesmerter.
Vi må løse belastningsufordringen!
For å få akillessenen din til tåle å løpe, spille padel, gå toppturer, tennis osv. så må vi løse akillessenen din sin belastnings utfordring. Jeg sier gjerne at når belastningen er problemet, er også belastning løsningen. Problemet er at det kan være både giften, men definitivt også motgiften. Dette er også avhengig av i hvilken fase du er i. Om det er et relativt nytt problem er det spesielt viktig å redusere, eller for en periode ta bort, belastning som gir raske harde raske drag i senen, for eksempel løping og hopping. Det kan det også være for langvarige senesmerter i akilles, men da handler det først og fremst om å få senen til å tåle belastning. Det handler det om for den mer kortvarige smertefulle akillesen også. Men da først når senen akutt har fått roe seg ned, da kan man starte med å bygge opp igjen.
Hvordan blir det motgift og ikke gift?
For å rehabilitere deg med smartness er det grunnleggende å vite en del ting om senen. Det er 2. krefter som er ekstra provoserende for sener. Det er hastighet og det er komprimerende krefter. Altså at senen skvises mot noe, eksempelvis et ben. Så løsningen på vondt i akilles er å gjøre tung, rolig styrketrening. Såkalt HSR trening. Om vi i tillegg finner din perfekte eller optimale belastning som tar hensyn til søvn, hvile og deg som person så er vi langt på vei. Med andre ord må vi ikke legge belastning tøffere enn at vi er akkurat under hva senen tolerer og ikke over. Da blir det gift og ikke motgift.
Senefix hjelper deg med vondt i akilles!
Det er alt det som jeg beskriver over Senefix handler om. Få løst belastning utfordringen din slik at du kan komme i gang med å løpe og være aktiv igjen. Min kunnskap om sener, smerte, dosering av trening. Sammen med deg samarbeider vi om å få deg tilbake til å være aktiv igjen. Den støtten og hjelpen gir jeg deg gjennom en app så jeg kan hjelpe deg hvor hen i verden du er. Her får du skreddersydd rehabilitering for deg og din sene. Oppfølgning via videosamtaler og 24. timers support igjennom Messenger funksjon i appen så du aldri trenger å lure på noe mer om dine senesmerter igjen!
Ønsker du å lese min store sene artikkel på vår klinikkside? Klikk her!
2 Comments on “Vondt i akilles”
Hei!
Jeg har hatt sciatica siden 2013. Den har ført til overkompensering og bruk av venstre ben, med det resultat at høyre ben har fått synlig mindre muskler. Spensten er vekk, kan ikke gjøre tå-hev.
Er dine øvelser noe som kan brukes for å trene opp høyre ben igjen med synlige resultater?
Vh, Vidar
Hei Vidar!
Beklager, men denne meldingen har jeg ikke sett. Det du beskriver høres jo ut som innebærer muskelsvinn (atrofi) og skal da være mulig å trene opp igjen. Du må gjerne kontakte meg ved å sende e-post til at@senefix.no så skal vi se hva vi kan gjøre for deg. Eller så kan du også booke en samtale med meg via skjema på toppen av siden.